top of page
Zoeken
  • © Jolanda Lehmann

Helgoland...Dag 4


Na een goede nacht is dit alweer de laatste dag van geweldige 4 dagen. De koffers werden weer gevuld en dicht gedaan. Deze gingen vanochtend al naar de boot en aangezien de boot pas om 16.00 uur zou vertrekken hadden wij nog voldoende tijd om nog wat te gaan fotograferen. Bastiaan onze vogelspotter was al voor het ontbijt een rondje over het eiland gelopen en had de roodmus gezien. Dit vogeltje komt in Nederland sporadisch voor dus zou het geweldig zijn om deze nog even met de camera vast te leggen. Dus na het ontbijt snel de laatste dingen gedaan, sleutel ingeleverd en op zoek naar de roodmus. Gelukkig konden wij onze rugtassen nog in het hotel achterlaten, dat scheelde weer een hoop sjouwen. Alleen de camera mee en maar zoeken. Helaas zagen wij hem alleen vliegen, maar lukte het niet om een foto te maken. Erica en ik wilde toch ook nog heel even naar de Jan van Genten, want afscheid nemen van deze mooie en bijzondere vogels is lastig, dus gaven wij de moed op het vogeltje nog vast te leggen.

Boven bij de Jan van Genten was het inmiddels erg mistig geworden, wat wel een mooie softe achtergrond gaf voor de profielfoto's van de vogels. De vluchtfoto's werden iets lastiger. Vreemd genoeg trok de mist soms ook weer zomaar weg, maar zag je net als in een horrorfilm met de zelfde vaart weer terug komen.

Na een paar uurtjes hield ik het voor gezien, terwijl een klein groepje er maar geen genoeg van kon krijgen.

Ik voegde mij bij de overige die al eerder naar het hotel waren gegaan. Samen hebben we nog wat laatste inkopen gedaan en nog even de magen gevuld.

Toen was het toch echt tijd om naar de boot te gaan op weg naar huis. De overtocht duurde ongeveer twee en een half uur, maar de gesprekken werden er niet minder om. De laptops kwamen op tafel om wat foto's van elkaar te bekijken met de nodige feedback. Zelfs wanneer de reis bijna op zijn eind is gekomen zijn er nog steeds de leermomenten.

Bij aankomst in Cuxhaven was het toch echt het moment om afscheid van elkaar te nemen. We waren vanaf het eerste uur van deze reis een gezellige hechte groep en dat is ook zo gebleven.

Wat ik al in een eerdere blog schreef zijn er zelfs concrete plannen om volgend jaar in dezelfde samenstelling weer een mooie fotoreis te gaan maken.

Vanaf Cuxhaven moesten Erica en ik nog zo'n vier en een half uur rijden naar huis toe. Onderweg hadden we regelmatig weer de slappe lach om van alles en nog wat.....eigenlijk om niets dus.

Bij IJsselstein kwamen we in een flinke onweersbui wat wel mooie beelden gaf. Helaas de camera lag achterin de auto dus geen foto's om te delen, maar ik denk dat menig van mijn lezers wel even wakker heeft gelegen door de fikse knallen.

In Schoonhoven nam ik afscheid van Erica die nog een klein half uurtje moest rijden naar haar eigen stekkie.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen wat voor onvergetelijke reis dit was. Ik heb hele mooie dingen gezien, gefotografeerd en meegemaakt. Onderling hebben we heel veel lol gehad en soms was het niveau tot onder het nulpunt. De gesprekken waren zo alsof we elkaar al jaren kenden. Hoe perfect kan een reis zijn.

Voor Gustav was dit zijn eerste fotoreis als gids en dit heeft hij voortreffelijk gedaan. Cor, die al wat meer ervaring had in deze reizen wist hem uitstekend aan te vullen. Het voordeel van twee gidsen was ook dat wij allemaal de aandacht kregen die wij nodig hadden. We konden ook altijd met al onze vragen bij hun terecht. Ze waren allebei zeer hulpvaardig. Dit ging zelfs zo ver dat ze soms met onze tassen liepen te sjouwen als wij het zelf niet meer zagen zitten of niet meer in staat waren om met deze zware spullen weer die rots op te klimmen. Onze koffers werden naar drie hoog in het hotel gebracht, ik kan zo nog wel uren door gaan. Het zijn twee toppers die alle lof verdienen en er voor hebben gezorgd dat deze reis tot in de puntjes verzorgd was.

De keuze van de restaurants waren uitmuntend, het hotel was perfect. Goed ontbijt, gastvrije eigenaren en wat heel belangrijk is, altijd schone kamers.

Ik kan iedereen die ooit de plannen heeft om naar Helgoland te gaan, deze reis zeker aanbevelen. Het is een belevenis die je in hart sluit.

Lieve leden van de groep ( Annemiek, John, Casperina, Kasper, Bastiaan, Ger, Bertus, Ali en Erica) het was mij een eer om jullie te leren kennen en we gaan elkaar zeker nog vaker zien.


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page