top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJolanda Lehmann

Workshop Voorbereiding op Safari.


Vandaag had ik, na lange tijd niet te kunnen fotograferen, weer eens een workshop fotografie.

Dit keer was het met als thema "Voorbereiding op Safari". Ik hoopte daar heel veel belangrijke informatie te kunnen krijgen als voorbereiding van mijn vakantie in september naar Zuid-Afrika.

We hadden afgesproken om 10.00 uur voor het dierenpark "Burgers Zoo" te verzamelen. Toen alle deelnemers waren gearriveerd gingen we op weg naar het restaurant in het Safari Meeting Centre. Dit is een in Afrikaanse stijl ingerichte ruimte met een adembenemend uitzicht op de savanne van de Safari en het tropisch regenwoud van de Bush van Burgers' Zoo.

Fotograaf Jeroen Stel ging ons hier alles uitleggen over de verschillende standen van de camera, welke instellingen belangrijk zijn maar vooral ook alles over de M-stand van de camera.

Dit is een manuele stand, waarmee je de sluitertijd en diafragma zelf kan instellen. Nou heb ik bij een eerdere workshop hier wel eens informatie over gekregen, maar alles was al weer ver weggezakt en fotografeer ik eigenlijk altijd in de AV-stand (diafragma voorkeuze stand). Lekker veilig en de camera doet de rest.

Dat ging voor vandaag dus niet op. We moesten stilzwijgend beloven om de eerstvolgende 5000 foto's voortaan in de M-stand te gaan maken.

Jeroen nam dan ook alle tijd om deze instelling geduldig aan ons uit te leggen en daarna was het tijd voor de praktijk.

We kregen de opdracht om het park in te gaan en hetgeen wat we hadden geleerd te gaan oefenen.

Opeens hadden de knopjes op mijn camera een andere functie gekregen en raakte ik dus ook regelmatig in de war van dit alles. Ik verlangde terug naar mijn o zo vertrouwde AV-instelling, maar ja belofte maakt schuld en ik was naar deze workshop gegaan om nieuwe dingen te leren, dus even volhouden dan maar. Vele foto's waren bewogen, niet scherp of de belichting was niet goed. Erg frustrerend voor een fotograaf.

Chipssss....vet overbelicht...
Oepsss....bewegingsonscherpte.

Na wat oefenen begon ik de veranderde knopjes door te krijgen. Er is nog hoop voor mij vandaag.

Rond 13.00 uur hadden we weer afgesproken in het restaurant voor een heerlijke lunch. Wat is er heerlijker dan je broodje te eten tussen rondvliegende exotische vogels en het gevoel te hebben dat je in een subtropisch land zit.

Na de lunch ging Jeroen verder met de informatie over wat je meeneemt in je rugtas en koffer tijdens de vakantie. Tegen welke problemen je kunt aanlopen wanneer je langs de douane gaat. Dit verschilt heel erg per land, hoe druk het is bij de controlepunten en wat je beter niet kunt doen en wat wel. Ook kwam de kleding voor een safari en de medisch noodzakelijke dingen aan de orde. Belangrijke en zelfs na de vele reizen weer nieuwe dingen gehoord.

Jeroen liet ook zien dat je tijdens een vakantie een verhaal in je foto's kan maken door te werken met kleuren, dieren die met elkaar overeen komen en sfeer waardoor je album een mooier geheel kan gaan worden.

Toen was het weer tijd voor de praktijk, want uiteraard was dat ook een onderdeel waar wij voor kwamen. De opdracht was maak foto's in het park die een verhaal maken.

Marion en ik wilde profielfoto's maken van de grotere dieren die zich buiten het subtropische gebouw bevonden. Aangezien het koud was en in het begin van de ochtend flink had gesneeuwd stonden de meeste dieren in de binnenverblijven. Daar was het niet leuk om foto's te maken omdat je dan te maken hebt met dikke tralies of lelijke hokken. We moesten ons plan van aanpak gaan wijzigen. Dus gingen we maar weer subtropisch regenwoud in. Doordat we uit de kou kwamen en vervolgens de warme vochtige lucht in gingen besloeg de lens en het duurde zeker 20 minuten eer dat de camera weer bruikbaar was. We hadden een deadline die we niet gingen halen door tijdgebrek en pech van het condens op lens. Gelukkig nog wel wat foto's kunnen maken, maar niet het verhaal wat we opgedragen hadden gekregen.

Rond 16.00 uur gingen we weer terug naar de verzamelplaats voor een korte evaluatie van de gemaakte foto's en wat we deze dag hadden geleerd. Toen was het tijd om afscheid van elkaar te nemen en weer met een flinke dosis informatie en kennis naar huis te gaan.

Het was een leerzame, leuke en gezellige dag in een ongedwongen sfeer. Er was veel ruimte om vragen te stellen en Jeroen was ook zeer behulpzaam door er voor te zorgen dat de camera op de juiste manier werd ingesteld.

Ik kijk, mede door deze informatie, al uit naar mijn vakantie in Zuid-Afrika al moet ik echt nog heel veel oefenen met die verrekte M-stand. Ik heb nog 4500 foto's te gaan, maar dan zal ik het uiteindelijk toch wel onder de knie hebben? Een leuke uitdaging voor de toekomst!!


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page