top of page
Zoeken
  • © Jolanda Lehmann

Vogelhut Rucphen


Gisteren, 21 juni 2015, ben ik met twee vriendinnen wezen fotograferen in een vogelhut.

We moesten al vroeg ons bed uit, omdat we op tijd in de vogelhut wilde zijn. De weersvoorspellingen waren helaas niet zo heel goed, maar ach...we zitten droog.

Wel was het hierdoor een gevecht met de belichting (ISO en sluitertijd).

Er waren veel factoren die invloed hadden op de belichting ( donkere hut die half is ingegraven om hierdoor op ooghoogte te kunnen fotograferen, zwaar bewolkt met af en toe fikse regenbuien, etc.)

Nadat we alles hadden geïnstalleerd, de juiste positie hadden ingenomen en de ISO van soms 3200 of 1600 hadden gezet kon het schouwspel beginnen.

In het begin zagen we de bonte specht met zijn gezin, appelvink, koolmees en pimpelmees.

Overdracht van voer Grote Bonte Specht

Overdracht van voer Bonte Specht

Maar rond een uur of 10, net na een fikse regenbui, werden we verrast door de komst van een ijsvogel. Door de onverwachte spanning en de voorafgaande regenbui besloeg het raam waardoor de foto's soms wat wazig werden. Voorzichtig poetsend, om de vogel niet af te schrikken, hadden we toch nog wel wat bevredigende resultaten. Na ruim 5 minuten was de ijsvogel weer net zo snel verdwenen als dat hij kwam. Zou dat wat beloven voor de rest van de dag?

IJsvogel

IJsvogel

De rest van de dag was het een drukte van jewelste. En heel af en toe kwam de zon er ook nog even door.

Opeens vlogen alle vogels weg en de drie spechten die tegen twee verschillende bomen zaten, bleven roerloos zitten. Het was een bizar schouwspel wat zeker 10 minuten duurde.

Het was voor ons een teken dat ook wij muisstil moesten zijn, want er was een roofvogel in de buurt, maar welke? Opeens was het duidelijk waar de rover zat. Recht voor ons hoog in de boom zat een buizerd naar zijn lekkere hapjes te kijken en te wachten tot het voor hem veilig was om aan te vallen.

Helaas werd hij toch verstoord en vloog weg om vervolgens niet meer terug te komen.

Buizerd wachtend in de boom

Buizerd wachtend in de boom.

De vogeltjes kwamen weer terug om vrolijk in bad te gaan. De groenling, koolmees, lijster, pimpelmees, merel en zelfs de spechten moesten in bad.

Grote Bonte Specht moeizaam aan het badderen

Bonte Specht moeizaam aan het badderen.

Koolmees met een nat pak

Koolmees met een nat pak.

Na een lange vermoeiende dag besloten we om de spullen in te pakken en met een voldaan gevoel de hut te sluiten.

Wat een mooie hut was dit. Voldoende ruimte en vooral voldoende te zien. Ook blijkt maar weer dat je geen dood aas hoeft neer te leggen om roofvogels te kunnen zien, wat bij veel schuilhutten dus wel gebeurd. Ze komen vanzelf wel om te drinken, badderen of te jagen. We gaan hier zeker terug komen en is een aanrader voor liefhebbers van hutfotografie.

+ Pluspunten van de hut:

* voldoende ruimte om te zitten en plaats voor max. 4 personen.

* schoon

* mooie locatie en netjes onderhouden

* zeer vriendelijke en behulpzame eigenaar.

* ruim aanbod van vogels.

- Minpunten van de hut:

* Glas wat bij vochtigheid makkelijk beslaat, waardoor een waas voor de foto's. Na de deur op een kiertje te hebben gezet was het probleem opgelost.

Merel laat zich drogen door de zon

Merel laat zich drogen door de zon.

#IJsvogel #GroteBonteSpecht #Fotohut #Ruchpen

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page